módosítva: 2014. február 09. | ||||
Csili paprika, chili pepper, chile pepper Nagyon változatos egy csoport a csilik csoportja. Ezek az általunk paprikának nevezett növények megjelenésükben alig térnek el, viszont a termésük színében, alakjában, méretében és az erőségük terén nagyon változatos. Nem minden a méret! Itt sem. Lehet a nagy paprika termés csípőség mentes, viszont a legkisebb lehet, hogy sokkal erősebb. A trópusi csilikhez kicsit több türelem kell míg a magból kihajt a növényke. Innétől kezdve viszont hasonló a tartásuk, gondozásuk. Csírázáshoz legalább 20-30 fok egyenletes meleg, majd szikleveles koruktól 16 fok is elég. Ideális körülmények között a virágzástól 60-130 napnak kell eltelni, hogy erejüket és a magok beérését elérje. A palánták nem szeretik, ha gyökereiket piszkálják, így pikirozáskor kicsit megállnak a fejlődésben, majd a következő átültetéskor és az esetleges kiültetéskor is. Ezért érdemes nagyobb cserepekben kezdeni a magok ültetését. Én márc 15.-én szoktam vetni, azért nem előbb, mert a hely ahol indítani tudok, az estére vissza hűl. A kényesebbek így időjárástól függően 2-3 héttel később kerülnek a cserépbe. Majd május végén mennek ki a földbe. Sok vizet, fényt, meleget és tápanyagot igényelnek. Virágzáskor tilos tápoldatozni, mert a virágokat elrúgja! Balkonon, lépcsőházban is lehet foglalkozni velük, ez esetben érdemes 1-2 félére specializálódni a keresztbe porzás miatt, sőt némelyiket akár világos helyen át is lehet teleltetni, ilyen például a nálunk tulipán paprikaként kapható erős paprika. Leírása lejjebb. Üzletben kapható termésekből (ezek általában F1 hibridek) elég változatos növényekre lehet szert tenni. Lehet nem is fog hasonlítani a szülőre, sőt az általunk valószínűleg keresztbe porzott virág magjai is nagyon eltérőek lehetnek. |
A Capsicum
nemzetségbe tartozó paprikát a
burgonyafélék családjába soroljuk.
A capsis csípést jelent. A trópusi
országokban inkább a kicsi, csípős
terméseket (chilipaprika) használják
ételfűszerként, frissen vagy szárítva,
egészben vagy megőrölve.
A
mérsékelt övben főként a nagy termésű,
édes fajtákat forgalmazzák,
és ezeket nyersen, zöldségként
párolva, levesbe főzve és salátának
fogyasztják, illetve szárítva édes
paprikának
fűszerporrá őrlik. Az ecetben
vagy olajban eltett paprikát
savanyúságként tálalják, vagy
ételeket fűszereznek vele.
Öt fő
faját termesztik a világon,
rengeteg változattal. Ezek a
közönséges paprika, a
cserjés paprika (pl. a
chili), a
kínai
paprika, a
bogyós paprika és a
szőrös paprika. Étkezési
paprikák: csemegepaprika (zöldpaprika,
kaliforniai, cubanelle, bell, pimiento)
és a paradicsompaprika. A
fűszerpaprikák közé tartozik
a hagyományos magyar pirospaprika, az
olasz fűszerpaprika, a pepperoni,
valamint a chilipaprikák. A
chilipaprikák fajtái csípősségük
szerint: poblano, pasilla, jalapeno,
viaszpaprika, serrano, dundicut,
cayenne.
Mi
van a paprikában? Ismertebb csilik, chili-k és erős paprikák.
Kezdjük
a leg erősebbekkel:
A világ
leg erősebb paprikája. C. Chinense
(kertészeti), magja nehezen
csírázik, érdemes előáztatni 1
napra, majd állandó 25-30 fokban
csíráztatni. Szikleveles korától
már 20 fok környékén jól elvan.
Termése kb. 110 nap alatt érik be,
ez az idő az ideális, meleg és
öntözött palántákra vonatkozik.
Nálunk több idő kell neki. Ha
nagyon kedvező az idjárás, akkor
sem lesz világrekorder erős, de
akkor is nagyon erős lesz! Termése
zöldből piros, hegyes, jellegzetes
alakú, himlősen dudoros. A növény
45-120 cm lehet, termése pedig
5-8,5 cm hosszú és 2,5-3 cm
átmérőjő. Átteleltethető,
mindenképpen érdemes cserépben
nevelni. Természetes hibrid, India
Assam térségében honos, C.
chinense és néhány C
frutescens gént is tartalmaz. Az
ereje kb. 400 X erősebb a tabasco
szósznál.
Habanero. Kedvenc chilim! Csíráztatása hasonlóan a fentihez. Capsicum chinense, gyengébb az előzőnél, 200000-400000 SHU lehet az ereje. Tartása is megegyező. Lassan növő, kis fácskára hasonlító alakja van a növénynek, magassága 30-80 cm. Egy csomóból több virágot hoz, jellegzetes alakú termése van ami ívesen, hosszában be van hullámosodva. A termés zíne eleinte halvány zöld, majd változatai eltérőek lehet piros, sárga, vagy ritkább esetben barna, narancs, mustár és egy jellegzetes a fehér. A fehér kis termésű, kerekded. Íze miatt kedvelt, termése vastag húsú, lédús, gyümölcsös ízű és égetően erős!
Jalapeno. Nagyon közkedvelt növény, általában zölden fogyasztják. Capsicum annuum, Mexikóban termesztik, a növény 75-90 cm magas, sok paprikát terem, folyamatosan szüretelhető. Változatai: Mexikóban: Tipico, Peludo, USA-ban Early (csípős) TAM (enyhe), ezen kívül a Jalapeno M ami még ismertebb. Jellegzetes hengeres, legömbölyített alakú termése van, egy növény sok termést hoz. A növény 75–90 centiméter magasra nő. Életciklusa 75–80 nap. Virága fehér színű, pettyek nélkül. Egy tipikus egyed 25–30 paprikát terem, és folyamatosan szüretelhető. A szezon vége felé a paprikák pirosodni kezdenek. A piacon általában a zöld jalapeño paprikát tekintik jobbnak, a pirosat gyengébbnek. A pirosat a termelők vagy a földeken hagyják, vagy chipotlét, azaz füstön szárított jalapeño paprikát készítenek belőle. Maga a termés éretten 5–9 centiméter hosszú, és 2–2,5 cm széles, vörös vagy gyakrabban zöld, lecsüngő. A paprikafélék csípőssége, amit Scoville-egységekben (SHU) fejeznek ki, a termés kapszaicin-tartalmától függ. A jalapeño csípőssége 2500 és 10 000 között mozog. A mexikói jalapeno 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják és 20%-ából készül chipotle. Sok saláta és pikáns szósz alapvető adaléka; főleg a salsa szószokhoz használják. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jalapeño
Tovább a gyümölcstermők és zöldségek
leírásához. |
|
|||||||||||||||
Húsevők Fényképek Tippek Shop Egzotikus növények Csili paprika Dögvirágok Kámoni Arborétum |
Copyright © Iszka
2004-2014 Designed by Iszka | Sponsored by az élet