módosítva: 2014. február 09.

növény linkek, kert linkek

 
Húsevő növény, Kancsóka, Vénusz légycsapója, Kürtvirág, Hízóka, Nepenthes, Dionea, Pinguicula, sarracenia,  carnivorous plants, tartási habitus leírások

Csili paprika, chili pepper, chile pepper

   Nagyon változatos egy csoport a csilik csoportja. Ezek az általunk paprikának nevezett növények megjelenésükben alig térnek el, viszont a termésük színében, alakjában, méretében és az erőségük terén nagyon változatos. Nem minden a méret! Itt sem. Lehet a nagy paprika termés csípőség mentes, viszont a legkisebb lehet, hogy sokkal erősebb. A trópusi csilikhez kicsit több türelem kell míg a magból kihajt a növényke. Innétől kezdve viszont hasonló a tartásuk, gondozásuk. Csírázáshoz legalább 20-30 fok egyenletes meleg, majd szikleveles koruktól 16 fok is elég. Ideális körülmények között a virágzástól 60-130 napnak kell eltelni, hogy erejüket és a magok beérését elérje. A palánták nem szeretik, ha gyökereiket piszkálják, így pikirozáskor kicsit megállnak a fejlődésben, majd a következő átültetéskor és az esetleges kiültetéskor is. Ezért érdemes nagyobb cserepekben kezdeni a magok ültetését. Én márc 15.-én szoktam vetni, azért nem előbb, mert a hely ahol indítani tudok, az estére vissza hűl. A kényesebbek így időjárástól függően 2-3 héttel később kerülnek a cserépbe. Majd május végén mennek ki a földbe. Sok vizet, fényt, meleget és tápanyagot igényelnek. Virágzáskor tilos tápoldatozni, mert a virágokat elrúgja! Balkonon, lépcsőházban is lehet foglalkozni velük, ez esetben érdemes 1-2 félére specializálódni a keresztbe porzás miatt, sőt némelyiket akár világos helyen át is lehet teleltetni, ilyen például a nálunk tulipán paprikaként kapható erős paprika. Leírása lejjebb. Üzletben kapható termésekből (ezek általában F1 hibridek) elég változatos növényekre lehet szert tenni. Lehet nem is fog hasonlítani a szülőre, sőt az általunk valószínűleg keresztbe porzott virág magjai is nagyon eltérőek lehetnek.

Húsevő növény, Carnivorous plants, Nepenthes, Dionea, Sarracenia, Pinguicula
fényképek

shop
Egzotikus növények
csili, chili, chile
dögvirág
Kámoni arborétum

A Capsicum nemzetségbe tartozó paprikát a burgonyafélék családjába soroljuk. A capsis csípést jelent. A trópusi országokban inkább a kicsi, csípős terméseket (chilipaprika) használják ételfűszerként, frissen vagy szárítva, egészben vagy megőrölve. A mérsékelt övben főként a nagy termésű, édes fajtákat forgalmazzák, és ezeket nyersen, zöldségként párolva, levesbe főzve és salátának fogyasztják, illetve szárítva édes paprikának fűszerporrá őrlik. Az ecetben vagy olajban eltett paprikát savanyúságként tálalják, vagy ételeket fűszereznek vele. Öt fő faját termesztik a világon, rengeteg változattal. Ezek a közönséges paprika, a cserjés paprika (pl. a chili), a kínai paprika, a bogyós paprika és a szőrös paprika. Étkezési paprikák: csemegepaprika (zöldpaprika, kaliforniai, cubanelle, bell, pimiento) és a paradicsompaprika. A fűszerpaprikák közé tartozik a hagyományos magyar pirospaprika, az olasz fűszerpaprika, a pepperoni, valamint a chilipaprikák. A chilipaprikák fajtái csípősségük szerint: poblano, pasilla, jalapeno, viaszpaprika, serrano, dundicut, cayenne.
A történelmi magyar fajtatípusok: a magyar fűszerpaprika, az almapaprika és a cseresznyepaprika.
A paprikák csípősségét az SHU értékkel mérjük.

Mi van a paprikában?

A paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin és a P-vitamin. Többféle bioflavont tartalmaz, melyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Jelentős C-vitamin forrás, hiszen fajtától függően 100 gramm nyers paprikában akár 70-250 mg C-vitamin is található. A zöld színű fajták több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban is több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző, vagy fő színanyagok a kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok: kriptoxantin, béta-karotin, egyéb színanyagok: zeaxantin, lutein. A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 százaléknyi szénhidrátot, 1,2 százaléknyi fehérjét, 0,3 százaléknyi lipidet is.
Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár.
Néhány recept itt.

Ismertebb csilik, chili-k és erős paprikák.

Kezdjük a leg erősebbekkel:

Bhut Jolokia.

A világ leg erősebb paprikája. C. Chinense (kertészeti), magja nehezen csírázik, érdemes előáztatni 1 napra, majd állandó 25-30 fokban csíráztatni. Szikleveles korától már 20 fok környékén jól elvan. Termése kb. 110 nap alatt érik be, ez az idő az ideális, meleg és öntözött palántákra vonatkozik. Nálunk több idő kell neki. Ha nagyon kedvező az idjárás, akkor sem lesz világrekorder erős, de akkor is nagyon erős lesz! Termése zöldből piros, hegyes, jellegzetes alakú, himlősen dudoros. A növény 45-120 cm lehet, termése pedig 5-8,5 cm hosszú és 2,5-3 cm átmérőjő. Átteleltethető, mindenképpen érdemes cserépben nevelni. Természetes hibrid, India Assam térségében honos, C.  chinense  és néhány C frutescens gént is tartalmaz. Az ereje kb. 400 X erősebb a tabasco szósznál.
További nevei: naga jolokia, ghost chili.

 
Bhut Jolokia virága.
A kép forrása: www.thechileman.org
 

Habanero.

Kedvenc chilim! Csíráztatása hasonlóan a fentihez. Capsicum chinense, gyengébb az előzőnél, 200000-400000 SHU lehet az ereje. Tartása is megegyező. Lassan növő, kis fácskára hasonlító alakja van a növénynek, magassága 30-80 cm. Egy csomóból több virágot hoz, jellegzetes alakú termése van ami ívesen, hosszában be van hullámosodva. A termés zíne eleinte halvány zöld, majd változatai eltérőek lehet piros, sárga, vagy ritkább esetben barna, narancs, mustár és egy jellegzetes a fehér. A fehér kis termésű, kerekded. Íze miatt kedvelt, termése vastag húsú, lédús, gyümölcsös ízű és égetően erős!

 
forrás:
http://patismexicantable.com

 

 
 

Jalapeno.

Nagyon közkedvelt növény, általában zölden fogyasztják. Capsicum annuum, Mexikóban termesztik, a növény 75-90 cm magas, sok paprikát terem, folyamatosan szüretelhető. Változatai: Mexikóban: Tipico, Peludo, USA-ban Early (csípős) TAM (enyhe), ezen kívül a Jalapeno M ami még ismertebb. Jellegzetes hengeres, legömbölyített alakú termése van, egy növény sok termést hoz.

A növény 75–90 centiméter magasra nő. Életciklusa 75–80 nap. Virága fehér színű, pettyek nélkül. Egy tipikus egyed 25–30 paprikát terem, és folyamatosan szüretelhető. A szezon vége felé a paprikák pirosodni kezdenek. A piacon általában a zöld jalapeño paprikát tekintik jobbnak, a pirosat gyengébbnek. A pirosat a termelők vagy a földeken hagyják, vagy chipotlét, azaz füstön szárított jalapeño paprikát készítenek belőle. Maga a termés éretten 5–9 centiméter hosszú, és 2–2,5 cm széles, vörös vagy gyakrabban zöld, lecsüngő. A paprikafélék csípőssége, amit Scoville-egységekben (SHU) fejeznek ki, a termés kapszaicin-tartalmától függ. A jalapeño csípőssége 2500 és 10 000 között mozog. A mexikói jalapeno 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják és 20%-ából készül chipotle. Sok saláta és pikáns szósz alapvető adaléka; főleg a salsa szószokhoz használják. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jalapeño

 
forrás: http://www.harvestcycle.com
 

 

Katt ide, ha shopingolni szeretnél!

Csili és paprika leírások, magok keltetése, paprika palántázás  2012, nevelés, szüret és felhasználás a folytatásban.

Tovább a gyümölcstermők és zöldségek leírásához.

Locations of visitors to this page

 


 


 

   

Húsevők   Fényképek   Tippek   Shop   Egzotikus növények   Csili paprika   Dögvirágok   Kámoni Arborétum


Copyright © Iszka 2004-2014  Designed by Iszka | Sponsored by az élet

 toplista  Magyar Honlap Linkek  Keresned sem kell! Google PageRank